Indeling en beplanting

Ooit droomden we van een tuin waarin onophoudelijk bloeiende planten de boventoon zouden voeren. Bij de aanleg gingen we dan ook van start met talrijke soorten en variëteiten. Het bos dicteerde ons echter andere wetten. Door het (aanvankelijk) weinig aantal zonne-uren bleken nogal wat planten in een kwijnende situatie te geraken en ontdekten we ook welke planten juist wel van hun standplaats genoten. Doordat de omringende bomen het licht nogal filteren vonden we te felle kleuren niet op hun plaats en passen daardoor steeds lichtere tinten toe die heel mooi samenvloeien met de lichtval in de tuin. Uitgangspunt is rust en harmonie en niet het behalen van grootse tegenstellingen en effecten. Dat betekent niet dat we verrassingen uit de weg gaan en speels uitproberen wat er met planten, vormen en kleuren binnen dat uitgangspunt bereikt kan worden. Tuinieren is voor ons vooral ook creatief bezig zijn. We laten ons niet leiden door trends maar uitsluitend door ons eigen gevoel voor sfeer en harmonie.
 

Rond het huis is het kader strak. Taxus- en beukenhagen volgen de omtrek van de bebouwing en de ruimte tussen huis en garage is ingericht als een soort patio waarin buxusvakken gevuld met Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ eigenlijk het hele jaar door voor een mooi silhouet zorgen.  De roomkleurige bloemen passen prachtig bij het huis dat in eenzelfde tint geschilderd is. Een Vitis vinifera ‘Rembrandt’ zorgt voor prachtige groene slingers en de paarsblauwe druiven zorgen in augustus en september voor een groots contrast op de roomwitte muren.

 

Vanaf de patio leidt een met drie bogen overbrugd pad naar de oude eik en de kleine pottery.  In het voorjaar hangen de geurende lilablauwe bloemen van de Wisteria Sinensis fier en pronkend boven het pad. Vervolgens nemen de diverse klimrozen hun rol over, met daarbij als absolute topper de Rosa ‘New Dawn’, die kennelijk toch het beste de bosachtige omgeving en de overhangende bomen trotseert. De kleine en sierlijke kas, die bijna wegvalt tegen het donkergroen van de hulstbomen, levert heerlijke tomaten en komkommers. Eromheen staan tallozen kruiden geplant.

 

 

Buiten het strakke kader om het huis zelf heen, kenmerkt de tuin zich door ronde en slingerende vormen die als een soort concentrische cirkels het huis lijken te omarmen. (Half)ronde borders lijken de vorm van de er achtergelegen rhodondendrons te weerspiegelen.


In de voortuin bevindt zich een vijver die door zijn ligging kennelijk optimaal als kraamkamer van groene en bruine kikkers fungeert.  Al vanaf het vroege voorjaar is het hier een drukte van belang en wie even de tijd neemt om op de vlonder te zitten, kan hier het rijke leven van vissen, salamanders, kikkers en vogels aanschouwen. Wie geluk en geduld heeft treft de ijsvogel aan die vanaf de over de vijver hangende takken van de Gleditsia triacanthus ‘Sunburst’ naar een mogelijke versnapering tuurt.


De grote bosvijver in het nieuwere gedeelte daarentegen kan zoals gezegd meters water bevatten (vooral van februari – april) en vervolgens zich terugtrekken in een kleine diepere poel waarin al wat leeft zich in de zomer terugtrekt. Een tiental sterke goudvissen heeft al jaren alle ontberingen getrotseerd en vooral de geelgerande waterkevers weerstaan en zij bewegen zich altijd als een school oranje vonken door het water. Ook hier aan kikkers (vooral grote groene) geen gebrek. De oevers van de vijver zijn begroeid en glooiend en vormen daardoor een uitstekende schuilplaats van alle mogelijk (water)dieren. Vogels badderen graag op de kleine ‘strandjes’ en voor hun is de vijver een belangrijke drinkplaats. Aan de overzijde van de grote vijver ligt een natuurlijke moshelling: een geschenk van de natuur zelf. Vele soorten mos hebben zich hier in de loop der jaren gesetteld en ze zorgen voor een altijd groen en donzig tapijt.

Vanaf de grote vlonder die bij deze vijver is aangelegd heeft u een mooi zicht op de imposante bomen die de tuin omringen: stoere eiken en beuken, grillige acacia’s, hoge dennen en sparren, tamme kastanjes en vele andere soorten.
 

De grootste border in het centrum van de tuin is hoofdzakelijk uitgevoerd in blauw, roze, lila en grijs. Het zijn vooral de zachte tinten die in een tuin met veel door bomen gefilterd licht mooi uitkomen. U komt ze dan ook op veel plekken in de tuin tegen.

 


 

 

 

terug naar boven